Греко-Католицька Церква у США наприкінці XIX - на початку XX ст.: проблеми становлення - Качараба, С. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2012)
Греко-католицька церква у США пройшла тривалий період становлення. Найбільш
істотною проблемою у ньому була позиція Апостольської столиці щодо організації
церковних громад і статусу греко-католицького духовенства. Не менше значення мала і проблема взаємовідносин між священиками з Галичини та Закарпаття. Опосередковано це сприяло активізації діяльності Російської православної місії у США та масовому переходу греко-католиків на російське православ’я. The Ukrainian Greek-Catholic Church in the U.S. has had a long period of formation. The
most essential problemme was the position of the Apostolic capital concerning the organization of church communities and the status of the Greek-Catholic priests. The problem of relationship between Galician and Transcarpathian priests was of the like intensity. This encouraged the activities of the Russian Orthodox mission in America and conversions of the Greek-Catholics into the Orthodoxy.