Онтологический подход к построению базы знаний «Сверхтвердые материалы» - Кулаковский, В.Н.; Лебедева, А.А.; Гордашник, К.З.; Чистяков, Е.М.; Скворцов, И.В. (Інститут проблем штучного інтелекту МОН України та НАН України, 2008)
Предложен подход к построению многоуровневой онтологии для системы знаний предметной
области «Сверхтвердые материалы (СТМ)». Рассматривается сложно структурированная предметная
область сверхтвердых материалов, определяются компоненты базы знаний СТМ и процесс ее
разработки на основе метаонтологии «Сверхтвердые материалы (СТМ)». Авторами разработан
модульный подход к созданию модели онтологии и показано его применение на примере небольшого
фрагмента иерархической модели предметной области «Поликристаллы синтетических алмазов».
Предлагается создание онтологии в виде совокупности модулей, где каждый модуль описывает
терминологию некоторого раздела предметной области. В работе дается краткий анализ предметной
области «Сверхтвердые материалы», ее деление на разделы, описываются онтологии и модели двух
разделов – «Природные СТМ» и «Синтетические СТМ». Запропоновано підхід до побудови багаторівневої онтології для системи знань предметної області
«Надтверді матеріали (НТМ)». Розглядається складноструктурована предметна область надтвердих
матеріалів, визначаються компоненти та процес розробки бази знань НТМ на основі метаонтології
«Надтверді матеріали (НТМ)». Авторами розроблено модульний підхід до створення онтології та
показано його застосування на прикладі невеликого фрагмента ієрархічної моделі предметної області
«Полікристали синтетичних алмазів». Пропонується створення онтології у вигляді сукупності модулів,
де кожний модуль описує термінологію деякого розділу предметної області. В роботі надається стислий
аналіз предметної області «Надтверді матеріали», її ділення на розділи, описуються онтології та моделі
двох розділів – «Природні НТМ» та «Синтетичні НТМ». The authors offer an approach to constructing a multilevel ontology for the system of knowledge of the
«Superhard materials (SHM)» subject domain. The complex-structure subject domain of superhard materials
is examined; components and the process of development of the knowledge base are defined on the basis of
the «Superhard materials (SHM)» metaontology. The authors’ modular approach to building an ontology
model and its application are illustrated with a fragment of the hierarchical model of a domain named
«Polycrystals of synthetic diamonds». The ontology is built as a set of modules, where each module describes
terminology of a particular section of the subject domain. The authors briefly analyze the «Superhard materials»
domain and describe the ontology and models of two domains – «Natural SHM» and «Synthetic SHM».