Реконструкція літературознавчого канону: прологомени до вивчення наукової спадщини Миколи Зерова - Демська-Будзуляк, Л. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2012)
Постать Миколи Зерова цілком справедливо можна вважати символом культурницьких прагнень української нації у ХХ ст. Його світогляд, наукові концепції виводять українське літературознавство на широкі обшири європейської наукової думки. Наукова спадщина Миколи Зерова засвідчує ту колосальну потенцію, що мала наша філологічна наука на початках ХХ ст., і яка була безжально знищена тоталітарним режимом. Через сто років, ми повертаємося до гасла нашого славетного культурника, – “До джерел” із бажанням не лише відтворити нуртування літературознавчої думки часу Миколи Зерова, але й з прагненням шукати нових шляхів осмислення національної культури та науки у загальносвітовому духовному контексті. The personality of Mykola Zerov may be considered as the symbol of cultural aspirations of the Ukrainian nation in the 20th century. His worldview and scholarly ideas led the Ukrainian literary studies to the wide horizons of the European scholarly thought. Zerov’s scholarly heritage testifies to the colossal potential of our philological thought of the beginning of the 20th century mercilessly destroyed by the totalitarian regime. Following a century, we are returning to the motto of our prominent compatriot – ‘Ad fontes’, with the desire not only to recreate the nurturing of the literary thought of the times of Zerov, but also to seek for new ways to realize the national culture and science in the world spiritual context.