Археологія у творчій спадщині Тараса Шевченка - Коваленко, В. (Сiверянський лiтопис, 2014)
У творчій спадщині Т. Г. Шевченка, 200-річчя від дня народження якого широко
відзначається не лише в Україні, а й у всьому світі, поряд з поезією та живописом
важливе місце займав і живий інтерес митця до старожитностей взагалі й археології
зокрема. Під археологією Кобзар, як і вся тогочасна наука в середині ХІХ ст., розумів не
лише власне археологічні пам’ятки та рухомі артефакти, а й пам’ятки архітектури,
мистецтва, літератури, фольклору та етнографії, ретельно фіксуючи всі види старожитностей. Під час своїх подорожей Україною митець замалював і описав значну
кількість різночасових і різноманітних пам’яток історії та культури, у т. ч. – й на
Чернігівщині, зокрема, в Седневі, Батурині, Густині тощо. В творческом наследии Т. Г. Шевченко, 200-летие со дня рождения которого широко отмечается не толькое в Украине, а и во всем мире, на равных с поэзией и живописью заметное место занимал и живой интерес к древностям вообще и археологии
в частности. Под археологией Кобзарь, как и вся наука в середине ХІХ в., понимал не
только собственно археологические памятники и движимые артефакты, а и памятники архитектуры, искусства, литературы, фольклора и этнографии, тщательно
фиксируя все виды древностей. Во время своих путешествий по Украине художник
зарисовал и описал значительное количество разновременных и разнообразных памятников истории и культуры, в т. ч. – и на Черниговщине, в частности, в Седневе,
Батурине, Густыни и др. Intense interest to antiquities in general and to archaeology in particular occupied a
prominent place in the artistic heritage of T. Shevchenko together with poetry and painting.
200 anniversary of the birth of Taras Shevchenko is widely celebrated in Ukraine and all over
the world. Kobzar together with all science of the middle of XIX century included into archaeology
not only archaeological monuments and artifacts, but also architectural monuments,
works of art, literature, folklore ant ethnography, and fixed carefully all kinds of antiquities.
During his travels around Ukraine artist sketched and described a lot of different monuments
of history and culture, in Chernihiv region in particular – in Sedniv, Baturyn, Gustyn, etc.