Битва під Лоєвим 1649 р. - Кондратьєв, І. (Сiверянський лiтопис, 2014)
У статті робиться спроба повніше відтворити хід Лоєвської битви 31 липня (10
серпня 1649 р.). Перебіг цього конфлікту виявився невдалим для козацького війська
– армія Кричевського була розбита. Лише після відходу основних сил ВКЛ Лоєв знову
був повернутий козаками. В статье сделана попытка более полно реконструировать события Лоевской
битвы 31 июля (10 августа 1649 г.). В результате конфликта казацкая армия была
разбита. После отхода основных сил Великого княжества Литовского Лоев снова был
захвачен казаками. The article attempts to reproduce the course of Loyevska battle on 31 July (10 August)
1649 in a more detailed way. The course of that conflict turned out unsuccessful for the Cossack’s
forces – the army of Krychevskyy had been defeated. Only after the retreat of main
forces of the Kingdom of Lithuania, Loyev was won back by Cossacks.