Культурно-соціумні знання у когнітивному просторі мовної особистості - Маковська, Н.М. (Культура народов Причерноморья, 2003)
Статья рассматривает место культурно-социумных знаний в когнитивном пространстве языковой личности. Анализируется функционирование когнитивных структур этого типа, в частности их влияние на ход интерпретационных процессов и результат понимания во время речевой интеракции. Дается разъяснение типичным случаям недопонимания, вызванным культурно-социумными факторами. Стаття розглядає місце культурно-соціумних знань у когнітивному просторі мовної особистості. Аналізується функціонування когнітивних структур цього типу, зокрема їх вплив на хід інтерпретаційних процесів та результат розуміння під час мовленнєвої інтеракції. Дається пояснення типовим випадкам непорозуміння, спричиненим культурними і соціумними факторами. The article determines the place of cultural and social knowledge in the cognitive domain of linguistic individual. Under analysis there is functioning of the cognitive structures in question, particularly, their influence on the interpretation and the result of understanding in a flow of a speech interaction. The explanation is given to the most typical cases of misunderstanding, caused by social and cultural factors.