Українське яблуко (до історії походження та поширення сорту Ренет Симиренка) - Вольвач, П. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2003)
Подано історичний нарис про походження й дослідження господарської цінности провідного українського сорту яблуні. Висвітлено трагічний життєвий шлях Л. П. Симиренка як ученого й патріота, а також драматичну долю його сорту — Ренет Симиренка в умовах комуністичного панування в усіх сферах суспільного життя в Україні. На підставі багатьох ботаніко-помологічних описів доведено незгасаюче значення сорту в сучасному промисловому садівництві всього світу. The historical sketch of an origin and research of an economic resources of the conducting Ukrainian sort apple-tree is sent. The tragical biography of L. P. Symyrenko as scientist, and Ukrainian patriot, and also drama destiny of his sort — Renet Symyrenko, in conditions of communist domination in all spheres of public life in Ukraine are covered. On the basis of many botanical descriptions the not dying away meaning sort in a modern industrial gardening of all world is proved.