Літогенез біогенних силіцитів крейдових і олігоценових осадових формацій Карпатського сеґмента давньої континентальної окраїни океану Тетіс - Попп, І.; Мороз, П. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2007)
В осадових комплексах Українських Карпат і південного заходу Східноевропейської
платформи, віднесених нами до альб-сеноманської та олігоценової апвелінґових і
апт-альбської криптоапвелінґової формацій, встановлено існування повного генетичного ряду кременистих порід: від складених мінералами кремнезему (опал-А, опал-СТ, кварц) діатомітів, радіоляритів і спонголітів з чітко вираженою біоморфною
структурою до криптобіогенних кварц-халцедонових силіцитів,в яких проявляються
лише деякі реліктові ознаки цієї структури. У процесі постседиментаційних перетворень біогенних кременистих відкладів відбувалося часткове або майже повне
руйнування первинної біоморфної стуктури і трансформація низькотемпературного кремнезему за схемою: опал-А (скелетні рештки організмів або органогенний
гель SiO2 після їх розчинення) → опал-СТ → кварц (халцедон низької структурної
упорядкованости з домішкою мінеральної фази опалу-СТ → халцедон високої структурної упорядкованости). Результатом діягенетичного перерозподілу речовини,
пов’язаного із зміною pH середовища, було: 1) збагачення кремнеземом окремих пластів органогенних відкладів і подальшого утворення кременистих порід (фтанітів)
із вмістом SiO2 орг. близько 90%, що значно вище його вмісту в сучасних діатомових
і радіолярієвих мулах (близько 50 — 60%); 2) формування седиментаційно-діягенетичних шаруватих і лінзоподібно-плямистих текстур вапнистих силіцитів; 3) концентрація кремнезему і карбонатів у вигляді конкрецій. In sedimentary complexes of Ukrainian Carpathians and sonth-eastern part of the East-European Platform,
which are regarded by us to albian-senomanian and oligocene upwelling and aptian-albian cryptoupwelling
formations, the existence of the complete genetic range of siliceons rocks has been established: from composed
by minerals of the range opal A → opal CT → quartz diatomites, radiolarites and spongolites with the clear
biomorphic structure to cryptobiogenic quartz – chalcedony silicites, in which only some relict features of this
structure can be distinguished. In the process of postsedimentary transformations of biogenic siliceons deposits
the partial or almost complete destruction of the primary biomorphic structure and transformation of the lowtemperature
silica on the scheme opal A (skeleton debris of organisms or organogenic SiO2 gel after their
dissolution) → opal CT → quartz (chalcedony of the low structural arrangement with an admixture of the
mineral phase of opal CT → chalcedony of the bigh structural arrangement) took place. The result of
diagenetic redestribution of the matter, related to pH change of the enviroument was: 1) enrichment with silica
of some layers of organogenic deposits and further formation of siliceons rocks (ftanites) with SiO2 content of
about 90 %, which significantly exceeds the one of the present-day diatomic and radiolarian muds (about 50—
60 %); 2) formation of sedimentary-diagenetic round and lense-spot fabrics of the lime silicites; 3)
concentration of silica and carbonates in concretions.