До літології нижньоолігоценових відкладів Скибової зони Українських Карпат - Сеньковський, Ю.; Попп, І.; Семенюк, М. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2007)
Мінералого-петрографічне та літологічне вивчення кременистих та теригенно-кременистих порід нижньоменілітової підсвіти Скибової зони Українських Карпат
(район Борислав — Східниця) показали, що в генетичному аспекті ці утворення
належать до криптобіогенних силіцитів. Вихідним породоутворювальним матеріялом у процесі їхнього утворення були скупчення скелетних решток планктонних, рідше бентонних кремнеорганізмів (діатомеї, радіолярії, силікофлягелляти, губки та
ін.) в осадах седиментаційного басейну. Спорадичне знаходження окременілої пірокластики в породах розглядається як додаткове джерело аутигенного кремнезему в
процесі кремненагромадження та породоутворення. До своєрідного літогенетичного феномену нижньоолігоценових силіцитів належать фтаніти, які широко розповсюджені в Карпатському реґіоні і складають характерний стратиграфічно-маркуючий горизонт. Ця відміна силіцитів характеризується високим вмістом Сорг.
, виявляє певний мінералого-петрографічний склад та структурно-текстурні ознаки. В
концептуальному розумінні автори розглядають фтаніти як породи індикатори однієї із глобальних фаз „безкисневих подій“ (фаза ОАЕ-4) у Світовому океані, що
проявилася у Карпатському седиментаційному басейні в ранньому олігоцені. Карпатські фтаніти пропонується виділяти під лаконічним терміном „карпатити“,
який синтезує певний геолого-океанологічний та літогенетичний зміст. Mineralogical-petrographic and lithological investigations of siliceous and terrigenous-siliceous rocks of
the Lower Menilite subformation of the Skiba Unit of the Ukrainian Carpathians (Boryslav – Skhidnytsia
region) showed, that in genetic aspect these sediments represent the cryptobiogenic silicites. The rock-forming
material in the process of their formation was represented by the accumulation of the skeleton debris of
planctonic, more seldom benthonic siliceous organisms (diatoms, radiolaria, silicoflagellata, sponges etc.) in
the sediments of the sedimentary basin. Local findings of the silified pyroclastics in rocks is considered as an
additional source of authigenic silica in the process of silica accumulation and rocks formation.
Ftanites, which are widespread in the Carpathian region and form the characteristic stratigraphic marker
horizon, belong to a special lithogenetic phenomenon of Lower Menilite silicites. This kind of silicites is
characterized by high Corg. content, shows the special mineralogical-petrographic composition and structuralfabric
features. In conceptual relation the authors consider ftanites as rocks-indicators of one of the global
phases of “anoxic events” (phase OAE-4) in the World Ocean, which has been reflected in Carpatian
sedimentary basin in Early Oligocene. Carpatian ftanites are suggested to be called by a laconic term
“carpatites”, which synthesizes a specific geological-oceanological and lithogenetic content.