Історія розвитку геофізичних методів розвідки корисних копалин у західному реґіоні України - Чебан, В.; Лящук, Д (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2007)
В історії розвитку геофізичних методів розвідки корисних копалин у західному реґіоні України виділено три етапи: перший — з 1892 р. до 1941 р. — зародження геофізичних методів; другий — з 1945 р. до 1985 р. — бурхливий розвиток і широке застосування різних геофізичних методів для пошуків і розвідки корисних копалин,
насамперед нафти і газу; третій — з 1986 р. до 2003 р. — зменшення обсягів геофізичних досліджень унаслідок економічної кризи і неналежного ставлення керівництва держави і галузі до розвитку мінерально-сировинної бази України. Охарактеризований розвиток методів польової геофізики: сейсморозвідки, гравірозвідки, електромагнітних методів, а також машинного опрацювання геофізичної інформації. Показана перспектива розвитку геофізичних досліджень в Україні взагалі і в західному реґіоні зокрема. There is distinguished three stages in the history of the geophysical methods for the useful minerals
prospecting in the western region of Ukraine: first — from 1892 to 1941 — origin of the geophysical methods;
second — from 1945 to 1985 — rapid development and widely using of the different geophysical methods for
the prospecting of the useful minerals first of all oil and gas; third — from 1986 to present — decreasing of the
scope of geophysical investigations as a result of economic abatement and non attention of the authorities of
the state and appropriate Ministry to the problems of the development of the mineral resources of Ukraine. The
history of the methods of the field geophysical surveys: seismic, gravity, electromagnetic and also the methods
of the processing of information is characterized. It is shown the perspectives of the development of the
geophysical investigations in Ukraine as a whole and in western Ukraine as a part.