Українська мова - основа національної незалежності українського народу - Пашук, А. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2012)
Показано тиск Російської імперії супроти української мови і культури, негативний
вплив на їх розвиток Валуєвського циркуляра (1863) та Емського указу (1876), думки
І. Франка щодо української мови для існування українського народу. The question of the role of the Ukrainian language as the roots of the national identity of the
Ukrainian people, as well as its struggle for the preservation of the language, is examined
in the article.