Коли ми Діждемося Вашингтона? Тоді ж і станем "докторами"! До питання про академічні посади, наукові ступені та вчені звання в українському та американському наукових дискурсах - Лучук, О. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2012)
Стаття окреслює дві проблеми, які сьогодні дискутуються в українському та
американському академічних середовищах. Перша проблема – це українські академічні посади та їх відповідність до американських академічних посад, яка безпосередньо випливає з іншої, а саме: про відповідність чи невідповідність українських та американських наукових ступенів. У статті порівнюються український та американський наукові дискурси, аналізуються подібності та відмінності щодо посад та наукових ступенів. Ця контроверсійна тема викликає багато дискусій, а часом і непорозумінь. Суперечки виникають, у першу чергу, через відмінності культур, дискурсів і різних академічних систем. Часто у дискусіях змішуються різні поняття: якість наукової праці, формальні титули, які існують у різних наукових дискурсах, кількісні показники, “липові” дипломи тощо. У статті запропоновано схему відповідності українських та американських університетських посад, а також проаналізовано варіанти співвідношення українських наукових ступенів кандидатів і докторів наук із західними докторами філософії (Ph. D.). This paper explores two issues that have been recently debated both in Ukrainian and American academic environments. The first issue deals with comparing Ukrainian and American university faculty ranks and determining their equivalents in both academic discourses. This topic is closely connected with academic titles and scholarly degrees that are used in both academic systems. The author analyses similarities and differences in university positions and scholarly degrees that exist in Ukraine and the USA. This is a very controversial topic that has been provoking debates and sometimes it can even cause misunderstandings. It happens, first and foremost, because disputants either do not understand differences in the academic and educational systems of Ukraine and the USA, or include in their disputes several aspects, such as the quality of research, different names for degrees, the number of pages in dissertations, the corrupt ways of receiving degrees etc. In her research, the author proposes equivalents for Ukrainian and
American university positions and shows how Ukrainian scholarly degrees of the Candidate of Sciences and the Doctor of Sciences can be correlated with the American Ph.D. degree.