Просвітницька діяльність Теофіла Окуневського - Мельник, В. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2012)
Досліджено просвітницьку діяльність Теофіла Окуневського в Городенці та за її
межами, його вплив на формування і розвиток місцевих філій товариств “Просвіта”,
“Сільський Господар”, “Рідна школа”, участь у заснуванні україномовних гімназій у
Коломиї та Городенці. The article researches Theophil Okunevskyi’s enlightening activities in and outside Horodenka, his role in establishing and developing of local subdivisions of such associations as Prosvita, Silskyi Hospodar, Ridna Shkola and his contribution to the establishment of gymnasia in Kolomyia and Horodenka.