Якимовичі в Гетьманщині - Пришляк, В. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2012)
На основі нових матеріалів, що виявлені в українських, російських та польських
рукописних збірках, зроблено спробу істотно розширити та доповнити історичні
відомості про рід Якимовичів – чільних представників тогочасної еліти козацької
України, зокрема київських міщан-купців та стародубської полкової старшини. Вони
відіграли помітну роль у різних сферах життя козацької автономії у складі Російської
імперії. Публікація листа гетьмана Данила Апостола до стародубського полковника
1733 р. про підтвердження рангового володіння на уряд полкового осавула Стефана Якимовича показово ілюструє особливості станової політики і старшинського землеволодіння в козацькому Гетьманаті XVIII ст. Drawing on the new documents, revealed in Ukrainian, Russian and Polish manuscript collections, the article attempts to considerably widen and complement the historic data on the Yakymovych family. This family was a prominent representative of the contemporary elite of the Cossack Ukraine, particularly the citizenry and merchants and the upper class of the Starodub regiment. The Yakymovychs played an important role in different areas of the life of the Cossack autonomy within the Russian Empire. The published letter of the hetman Danylo Apostol to a Starodub colonel in 1733, acknowledging the tenure of the officer Stefan Yakymovych, manifestly demonstrates the peculiarities of the class policies and upper-class land ownership in the Cossack Hetmanate in the 18th century.