Термінотворча діяльність Лаврентія Зизанія - Якимович-Чапран, Д. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2012)
У статті досліджено діяльність Лаврентія Зизанія як термінотворця. Проаналізовано
назви наукових понять із мовознавства, вперше вжиті на сторінках Зизанієвих
“Граматики” та “Лексису”, з точки зору семантики, походження, структури, системності.
Встановлено причини, які спонукали Л. Зизанія до творення власних наукових
найменувань і способи термінотворення, що їх використовував учений. The article analyses the linguistic scientific names, used by Lavrentiy Zyzaniy in his “Hramatyka” (“The Grammar”) and “Leksys” (“The Lexys”) for the first time. The author explicates the semantics, genesis, structure, systematic characterics and means of formation of the analysed lexemes. She defines the causes, which incited Zyzaniy to creating the new nominations of the existing linguistic notions.