Політико-правовий та соціально-регіональний контекст функціонування української мови в незалежній Україні - Ярмоленко, М. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2012)
Висвітлено аспекти державно-правового регулювання мовних питань в незалежній Україні, зокрема щодо специфіки функціонування української мови як державної. Проаналізовано соціальний контекст використання української мови в різних регіонах держави з увагою на її інтеграційні можливості, здатність консолідувати українську націю. Відзначено особливості ставлення до української мови з боку державних органів влади в проблемних з огляду на поширення української мови регіонах Півдня і Сходу України і запропоновано шляхи подолання розбіжностей, конфронтації регіонів України на мовному ґрунті. The article elucidates the problems of the governmental and legal regulation in dealing with the language issues in the independent Ukraine, particularly regarding the specifics of the functioning of the Ukrainian language as the language of the state. The social aspect of the usage of the Ukrainian language in different regions of Ukraine, with a particular attention to its national integration potential, is analysed. The peculiarities of disposition toward the Ukrainian language among the governmental institutions of the state in the Southern and Eastern part of Ukraine, which are the most problematic regions in terms of the usage of the Ukrainian language, are also studied in the article. The author suggests some ways of overcoming the regional confrontations caused by the language issues.