Генеза верху та його значення для української сакральної дерев'яної архітектури - Тарас, Я. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2012)
Коротко розглянуто перші етапи еволюції верху в українській дерев’яній архітектурі, показано, що склепінчасте рублене наметове перекриття (“комора”) разом зі стінами склало завершену об’ємно-конструктивну одиницю – кліть, що стала основою всього українського дерев’яного будівництва. Винахід дерев’яного зрубного зводу, його сакралізація окреслили весь подальший розвиток українського церковного будівництва. The article concisely discusses the first stages of the evolution of the top in the Ukrainian wooden architecture. It argues that a vaulted beam ceiling with walls formed a complete structural spatial unit – the cage, which became the basis for the entire Ukrainian wooden building. The invention of a wooden log vault and its sacralisation defined the further development of the Ukrainian church building.