Український Нобелівський рух: нотатки на тему однойменного інформаційно-просвітницького словника - Абліцов, В. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2012)
Розглянуто витоки й історію нобелівського руху в Україні, подано перелік лауреатів і
номінантів Нобелівської премії, які були пов’язані з Україною особисто (певний час
тут мешкали) або через предків. The sources and history of the Nobel movement in Ukraine are reviewed. The list of the Nobel prize-winners and Nobel candidates, who were connected with Ukraine either personally or through their relatives (or living here for some time) is provided.