При світлі трьох свічок (святовечірній код Франкової творчості) - Тихолоз, Б. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2012)
Статтю присвячено святовечірньому тексту Франкової творчості – художньої (поетичної
та прозової), перекладацької, наукової. З’ясовано, що дух Святого вечора слугував
письменникові своєрідним “камертоном” (етичним, естетичним і національним
мірилом, критерієм щирості) на всьому його творчому шляху: від “Описі Святого
вечера” (1871) та “Коляди (Руським господарям)” (1875), через “Святовечірню казку”
(1883) – до “Пісної вечері” (1916). The article is devoted to the text of Christmas Eve in Ivan Franko’s works – his literature
(poetry and prose), translation and academic writing. It is concluded that the Holy Spirit of
Christmas Eve served as a kind of “tuning fork” (ethical, aesthetic and national measure,
the criterion of sincerity), throughout his creative path: from the “Description of the Holy
Nights” (1871) and “Christmas Carols (Ruthenian owners)” (1875) through the “Christmas Eve’s tale” (1883) – to the “Lenten Supper” (1916).