Військово-політичні аспекти діяльності Степана Клочурака у 1914–1919 роках - Тимчук, В.; Тимчук, Н.; Якимчук, Р. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2012)
На тлі подій національно-визвольної боротьби на теренах Закарпаття і араморощини висвітлено військову і політичну діяльність С. Клочурака. Спираючись на його спогади та дані інших джерел, проаналізовано його роль в утворенні Гуцульської республіки та воєнні дії довкола неї. The article elucidates the military and political activities of Stepan Klochurak in the context of the Ukrainian national-liberation struggle in the Zakarpattia and Marmaroshchyna lands. Drawing on his memoirs and data from other sources the authors analyse Klochurak’s role in the creation of the Huzul Republic and the military operations connected with it. Key words: Stepan Klochurak, Huzul Republic, Ukrainian People’s Council of Yasinia, national-liberation struggle.