Новые подходы к профилактике преждевременных родов у беременных после экстракорпорального оплодотворения - Антонян, М.И.; Щедров, А.А.; Лазуренко, В.В.; Горбатовская, Э.В.; Мерцалова, О.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Обстежено 56 вагітних після застосування екстракорпорального запліднення, яким для профілактики передчасних пологів було застосовано озонотерапію в комплексі з імунокоректорами. Вивчено рівень судинного ендотеліального фактору росту, ендотеліну-1 та цитокінів, зміни їх концентрації у сироватці крові свідчить про розвиток імунної та ендотеліальної дисфункціі, як факторів розвитку передчасних пологів. Озонотерапія в комплексі з імунокоректорами нормалізує функцію ендотелію та імунологічні показники, що дозволяє своєчасно запобігти передчасним пологам у вагітних після застосування допоміжних репродуктивних технологій. We have inspected 56 pregnant women after in vitro fertilization (IVF) with a threat of premature delivery who received ozone therapy in combination with imunocorrectors. In two weeks after the end of therapy, we studied the vascular endothelial growth factor, endothelin-1, the level of cytokines. Changes in their concentration in the blood serum pointed to development of the immune and endothelial dysfunction and were markers of premature delivery. The ozone therapy and imunocorrection normalize the endothelial and immune functions and are effective in prevention of premature delivery of pregnant women after IVF.