Ассоциация первичных факторов тромбофилии с невынашиванием беременности - Воронин, К.В.; Лоскутова, Т.А.; Давиденко, Н.В.; Крячкова, Н.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Метою дослідження було визначення частот мутацій в генах фактору V Лейден G1691A і протромбіну
G20210A; поліморфізму в гену фібриногену β-G455A у жінок з невиношуванням вагітності. У дослідження
було включено 104 жінки (59 жінок з синдромом звичної втрати вагітності і 45 здорових жінок з фізіологічним
перебігом вагітності). Виявлено достовірну асоціацію мутантного алеля 1691A фактора V Лейден (ОШ 6,1,
95% ДІ: 1,57-23,67) з втратою вагітності. Відносний ризик розвитку невиношування вагітності при наявності
патологічного алеля 455A фібриногена β збільшується в 2,49 рази (ДІ 95%: 1,19-5,22). Достовірних асоціацій
невиношування з мутацією гена протромбіну G20210A не виявлено. The aim of this study was to determine the frequency of mutations in the genes of factor V Leiden G1691A
and prothrombin G20210A; polymorphism in the gene of fibrinogen β G455A in women with miscarriage. The
study included 104 women (59 women with the syndrome of habitual pregnancy loss and 45 healthy women with
physiological pregnancy). A significant association of the mutant allele 1691A of factor V Leiden (OR 6,1, 95%
CI: 1,57-23,67) with the loss of pregnancy has been established. A relative risk of miscarriage in the presence of
pathological allele 455A of fibrinogen β increases by a factor of 2,49 (DI 95%: 1,19-5,22). No significant associations
of miscarriage and G20210A prothrombin gene mutation have been found.