Ультразвуковые критерии эффективности лечения инконтиненции у женщин на фоне дисплазии соединительной ткани - Железная, А.А.; Гайдадым, В.В.; Дорошенко, С.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Метою даної роботи було визначити ультразвукові критерії ефективності лікування нетримання сечі (НC) у жінок з гінекологічною патологією на тлі дисплазії сполучної тканини (ДСТ). Нами вивчалися ультразвукові параметри у жінок з НC до і після лікування. В основну групу увійшли 90 пацієнток з НC і гінекологічною патологією на тлі ДСТ, групу порівняння склали 86 таких пацієнток, а контрольну групу склали 35 здорових жінок. Основна група і порівняння розділені на підгрупи залежно від типу НC. Для всіх пацієнток з НC і гінекологічною патологією на тлі ДСТ до лікування характерне зменшення довжини уретри, збільшення діаметра уретри, кута β, кута між уретрою і вертикальною віссю тіла α, ротації кута α в порівнянні з контрольною групою. Ехографічні показники основної групи і групи порівняння до лікування були приблизно однаковими (р>0,05). Порівняння ехографічних показників після лікування групи порівняння та основної групи виявило значущу відмінність на користь останньої, тобто розроблена нами методика лікування НC у жінок з урахуванням тяжкості дисплазії на тлі ДСТ більш ефективна, ніж в групі порівняння. The aim of this study was to determine the ultrasound effectiveness criteria of urinary incontinence (UI) treatment in women with gynecological pathology on the background of connective tissue dysplasia (CTD). We have studied the ultrasonic parameters in women with incontinence before and after the treatment. The study group included 90 patients with incontinence and gynecological pathology on the background of CTD, the comparison group consisted of 86 patients, and the control group consisted of 35 healthy women. The main group and the comparison one were divided into subgroups depending on the type of incontinence. Before the treatment, all the patients with incontinence and gynecological pathology on the background of CTD were characterized with a decreased length of the urethra and increased values of the urethra diameter, the angle β, the angle α between the urethra and the body vertical axis, a rotation of the angle α as compared to the control group. The sonographic parameters of the main group and the comparison group before treatment were similar (p>0,05). Comparison of the echographic parameters after treatment in the comparison group and the main group revealed a significant difference in favor of the latter, thus, the technique that we have developed for treatment of incontinence in women, taking into account the severity of dysplasia on the background of the CTD, is more efficient than in the comparison group.