Клинические особенности течения пролиферативных заболеваний эндометрия у женщин фертильного и раннего менопаузального возрастов - Коваленко, Е.П. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
У дослідженні проведено аналіз частоти зустрічаємості, виявлення факторів ризику та клінічних
особливостей розвитку проліферативних захворювань ендометрію у 468 жінок фертильного та раннього
менопаузального віку. Встановлено, що гіперплазії ендометрію є переважаючою нозологічною формою в
структурі проліферативних захворювань ендометрію, відзначаються переважно у жінок репродуктивного віку,
і їх розвиток часто поєднується з поліпами ендометрію. Гіперплазії ендометрію відрізняються схильністю
до рецидивуючого перебігу, і частота рецидивів, залежно від форми гіперплазії, становить від 18 до 38%.
Ультразвукове і гістероскопічне дослідження ендометрію дозволяють істотно підвищити якість діагностики
проліферативних процесів ендометрію. The frequency of occurrence, detection of risk factors and clinical features of the development of proliferative
diseases of the endometrium in 468 women of childbearing and early menopausal ages it was studied. Found that
endometrial hyperplasia is the predominant form in the structure of endometrial proliferative diseases, development
mainly in women of reproductive age, and frequently associated with endometrial polyps. In endometrial hyperplasia
frequently, from 18 to 38%, take place development of relapses, depending from the type of hyperplasia. Ultrasound
and hysteroscopic examination of endometrium can significantly improve the quality of diagnosis of endometrial
proliferative processes.