Хімізм світіння при окисненні органічних сполук - Мулява, М. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2007)
Запропоновані реакції, відповідальні за виникнення світіння (утворення
холодного, голубого та синього полум’ я) в процесах окиснення різних органічних сполук та нітрування метану і пропану. Показано, що електронно-збуджені частинки в цих процесах утворюються в реакціях двох радикалів. Реакція проходить з утворенням проміжної короткоживучої сполуки з наступним розкладом через циклічний активований комплекс за узгодженим механізмом. The reactions, responsible for emerging of luminescence (creation of cool, sky-blue and
dark-blue flame) in the processes of oxidation of different organic compounds and nitriding of
methane and propane are proposed. It is shown, that electron excited particles in these processes
are formed in reactions of two radicals. The reactions flow by way of formation of intermediate
short lifetime compounds and further decomposing through cyclic activated complex
by means of self-consistent mechanism.