Залежності розподілу карбонових кислот між водною та органічною фазами - Мідяна, Г.; Пальчикова, О.; Антонишин, І. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2007)
Для аліфатичних кислот величину констант розподілу між двома фазами визначають дві характеристики – основність екстрагенту і його полярність. У літературі зазначають лінійність lgKp від кількості атомів вуглецю в ряді нерозгалужених кислот, але ця залежність порушується при розгалуженні радикала або введенні замісників. Також у випадку ароматичних кислот для більшості заміщених бензойних кислот, за винятком мета- і пара-амінобензойних кислот, залежність констант розподілу від властивостей екстрагентів може бути адекватно описана двопараметричним рівнянням, що враховує тільки їхню основність і полярність. Two characteristics, namely the basicity of an extracting agent and its polarity determine the distribution constants value between two phases for aliphatic acids. Linear dependence of lgKp upon the carbon atoms number in homologous series of unbranched acids is known from the literature. But this dependence is dislocated at branching the radical or at substituents introduction. Also in a case of aromatic acids for many substituted benzoic acids with the exception of meta- and para-aminobenzoic acids, the dependence of distribution constants can be adequately described by two-parametric equation taking into account only the basicity and polarity of the extracting agent.