Особенности иммунного реагирования при плацентарной недостаточности, риск развития церебральных нарушений новорожденных - Левкович, М.А.; Линде, В.А.; Плахотя, Т.Г.; Созаева, Д.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Встановлено, що найбільш значущими причинами церебральних порушень у новонароджених від
матерів з плацентарною недостатністю є дисбаланс цітокінопродукціі. Показано, що підвищення вмісту
неоптерину, зміщення цитокінового балансу в навколоплідних водах у бік продукції прозапальних цитокінів
асоційоване з підвищенням нейроспецифічних білків S-100β і основного білка миєліну. Виявлені імунні
зрушення можуть бути використані для діагностики та прогнозу церебральних порушень у їх новонароджених
з метою раннього призначення адекватної терапії, що знизить частоту інвалідизуючих станів у даного
контингенту дітей. It has been established that the most significant causes of brain damage in newborns whose mothers have
placental insufficiencies is the imbalance of cytokines. It has been shown that the increase of the neopterin content
and the shift of cytokine balance in the amniotic fluid towards production of proinflammatory cytokines are associated
with an increase of the protein S-100β and myelin basic protein. The identified immune shifts can be used for the
diagnosis and prognosis of cerebral disorders in newborns to allow selection of an adequate treatment and hence
reduction of the frequency of the disabilities in this category of children.