Дисциркуляторная энцефалопатия при остеохондрозе шейного отдела позвоночника и оптимизация ее диагностики и реабилитации на санаторно-курортном этапе - Крадинов, А.И.; Черноротов, В.А.; Прокопенко, О.П.; Царев, А.Ю.; Черноротова, Е.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
У 36,6 % хворих остеохондрозом шийного відділу хребта, що поступили на санаторно-курортну реабілітацію, виявлялася дисциркуляторна енцефалопатія. Для уточнення характеру змін потрібно використовувати комплексну променеву діагностику, включаючи магнітно-резонансну томографію, що дозволяє індивідуалізувати проведення реабілітаційних лікувальних заходів хворим з дисциркуляторною енцефалопатією. Ефективність санаторно-курортної реабілітації оцінювалася за спеціально розробленою методикою, що включає п’ять категорій. In 36,6% of patients with the cervical spine osteochondrosis who undergo a sanatorium-resort rehabilitation, a discirculatory encephalopathy has been revealed. For clarification of the character of changes associated with this disease, a complex radiodiagnostics is required, including magnetic resonance tomography, which allows to individualize the rehabilitation curative measures for patients with discirculatory encephalopathy. The efficiency of the sanatorium-resort rehabilitation has been estimated with use of a specially designed methodology that includes five categories.