Об акушерских и перинатальных аспектах конституциональной типологии - Назаренко, Л.Г.; Тарусина, Е.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Проведено дослідження особливостей перебігу вагітності та пологів у жінок з низьким ростом (менш
за 155 см). Встановлено, що частота гіпоксично-ішемічних уражень плода, пологових травм, акушерського
травматизму, рівня оперативних розроджень у таких жінок є в 2-10 разів вищою за популяційну. Зроблено
висновок про доцільність розвитку індивідуально-типологічного підходу в сучасній акушерській клініці. We have studied the peculiarities of pregnancy and childbirth in women of small height (under 155 cm). The
incidence of hypoxic-ischemic lesions of the fetus, birth injuries, obstetric injuries and obstetric operations in such
women are 2-10 times higher than the population values. We have made conclusions about appropriateness of
the individual typological approach in modern obstetric clinics.