Рецепторный статус эндометрия у бесплодных женщин с неудачными попытками вспомогательных репродуктивных технологий в анамнезе - Носенко, Е.Н.; Саенко, А.И.; Постолюк, И.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
У статті проаналізован особливості рецепторного статусу ендометрія у безплідних жінок з невдалими спробами допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ) в анамнезі. Під спостереженням знаходилося 62 безплідні жінки з невдалими спробами екстракорпорального запліднення та переносу ембріона (ЕКЗ/ПЕ) і 30 плідних групи контролю. Вивчення експресії рецепторів стероїдних гормонів в ендометрії проводили імуногістохімічним методом з використанням тест-систем «Dakocytomation En Vision» (США), HRP (пероксидази хрону) і мишачих моноклональних антитіл до рецепторів естрогенів-α (клон 1D5, DAKO), Р4 (клон 16&SAN27, Novocastra). Для оцінки експресії рецепторів естрогенів-α і Р4 розраховували індекс імунореактивності за формулою IRS=SI×PP, де IRS – індекс імунореактивності, SI – загальна оптична інтенсивність фарбування, PP – відсоток позитивно забарвлених ядер. Встановлено, що у безплідних жінок з невдалими спробами ДРТ спостерігаються зміни експресії рецепторів стероїдних гормонів в ендометрії. Продукція стероїдних рецепторів естрогенів-α і Р4 в залозах збільшена, тоді як продукція рецепторів естрогенів-α в стромі достовірно не змінена, а рецепторів Р4 в стромі знижена. Автори рекомендують перед проведенням подальших спроб ДРТ пацієнткам з невдалими спробами ЕКЗ/ПЕ в анамнезі проводити оцінку стероїдної рецептивності ендометрія в період вікна імплантації та здійснювати відповідну корекцію. We have analyzed the receptor status characteristics of the endometrium in infertile women who had unsuccessful attempts to assisted reproductive technology (ART) in anamnesis. We observed 62 infertile women with unsuccessful attempts of in vitro fertilization and embryo transfer (IVF/PE) and 30 fertile women in the control group. The hormone receptor expression in the endometrium was investigated by immunohistochemistry using the test systems «Dakocytomation En Vision» (U.S.), HRP (horseradish peroxidase) and mouse monoclonal antibodies (MAbs) to the estrogen receptor-α (clone 1D5, DAKO), P4 (clone 16&SAN27, Novocastra). To assess the expression of estrogen receptor-α and P4 the immunoreactivity index was calculated using the formula IRS=SI×PP, where the IRS is the immunoreactivity index, SI is the total optical intensity of staining, PP is the percentage of positively stained nuclei. We have found that such women had changes in the expression of the steroid hormone receptors in the endometrium. The products of the steroid estrogen receptor-α and P4 in the glands increased, while production of the estrogen receptor-α in the stroma did not changed significantly, P4 receptors in the stroma were reduced. We recommend preceding further ART attempts in patients with failed IVF attempts / PE in the clinical history with an assessment of the steroid receptivity of the endometrium during the implantation window in order to make appropriate adjustments.