Роль і місце актової документації в дослідженні історії Нової Запорозької Січі А. Скальковським: джерелознавчий та археографічний аспект - Ковальчук, О. (Сiверянський лiтопис, 2014)
Проаналізовано три прижиттєві видання «Історії Нової Січі» А. Скальковського.
Хронологічно охоплюється період 40-х – 80-х років ХІХ ст. Це саме той час, коли археографія і джерелознавство проходили шлях наукового становлення. Актові джерела
були основними об’єктами їх вивчення, оскільки становили основу для історичної науки.
А. Скальковський стояв біля витоків вітчизняного джерелознавства й археографії,
опублікувавши велику кількість актів з архіву Коша Нової Запорозької Січі. Саме окремим аспектам джерелознавчого аналізу актового матеріалу та методам його видання
присвячена стаття: з’ясовується змістове наповнення поняття «актове джерело»,
його місце в джерельній базі історії запорозького козацтва; кількість опублікованих
актів та їх видове різноманіття; еволюція передачі тексту тощо. Проанализировано три прижизненных издания «Истории Новой Сечи» А. Скальковского. Хронологически охватывается период 40-х – 80-х годов ХІХ в. Это время
научного становления археографии и источниковедения. Актовые источники были
главными объектами их изучения, поскольку составляли основу для исторической науки. А. Скальковский стоял у истоков отечественного источниковедения и археографии, опубликовав большое количество актов с архива Коша Новой Запорожской Сечи.
Именно отдельным аспектам источникового анализа актового материала и методам
его издания посвящена статья: выясняется содержание понятия «актовый источник», его место в источниковой базе истории запорожского казачества; количество
опубликованных актов; их видовое разнообразие; эволюция передачи текста и т. д. The Author explores three publications of «History of the New Sich” by A. Skalkovskyi.
A period from the 40s to the 80s of the 19th century is chronologically embraced. It was that
time when Archeography and Source Studies were passing a becoming period. The Act sources
were the main object of their research as being a basis for History as a science. A. Skalkovskyi
stood at the very beginning of this country’s Source Studies and Archeography when published
a great number of Acts from the Archive of the New Zaporozhian Sich. The article is devoted
exactly to the separate aspects of a Source Studies analysis of the Act material and methods
of its publication. It is found out a content filling of concept «Act source”, its place in the
Source base of the Zaporozhian Cossacks’ history; number of the Acts published and their
specific variety; evolution transmission of text, etc.