Понорницький край Чернігівщини у 1942 р. (за щоденником Дмитра Захаровича Браженка) - Еткіна, І. (Сiверянський лiтопис, 2014)
У даній публікації вперше оприлюднений черговий уривок щоденника сільського
вчителя с. Авдіївки Чернігівської області Д.З. Браженка часів Другої світової війни. В
передмові матеріали даного уривка співставлено з іншими джерелами та даними наукової літератури, увага приділяється проблемам репресій окупаційної влади проти
селянства, примусового вивезення жителів сіл на роботи до Німеччини, становища
сільських шкіл під окупацією. В данной публикации впервые обнародован следующий отрывок дневника сельского
учителя с Авдеевки Черниговской области Браженка Д. З. времен Второй мировой
войны. В предисловии материалы этого отрывка сопоставлены с другими источниками и данными научной литературы, обращается внимание на проблемы репрессий
оккупационной власти против крестьянства, принудительного вывоза жителей сел
на работы в Германию, состояния сельских школ во время оккупации. The article first brings into the light the next fragment of a rural teacher’s diary of the
village Avdiivka Chernigiv region Brazhenko D. Z. World War II period. In the pretext the
materials of this fragment are confronted with the others sources and data of the scientific
literature, the problems of the repressions of occupation power against a peasantry, the forced
removal of villagers for the labor to Germany, the state of rural schools during occupation
are paid attention to.