Гендерні виміри невербальної комунікації у художньому тексті - Ставицька, Л.О. (Культура народов Причерноморья, 2004)
В статье рассматриваются отдельные проблемы невербальной коммуникации, как она представлена в языке современной украинской художественной литературы. Освещаются некоторые аспекты языка жестов, касаний, запаха, коммуникативные функции приема пищи и семиотики жилища, которые определяют соответствующие ментальные процессы в сознании человека и сопутствующей вербальной коммуникации. У статті розглядаються окремі проблеми гендерно маркированої невербальної комунікації, як вона представлена у мові сучасної української художньої літератури. Висвітлюються деякі аспекти мови жестів, дотиків, запаху, комунікативної функції приймання їжі та семіотики помешкання, які зумовлюють відповідні ментальні процеси у людській свідомості та супровідній вербальній комунікації. This article deals with the problem of non-verbal communication in the way as one is represented in the language of modern Ukrainian belles-lettres. Some aspects of the language of gestures, body contacts, smell, communicative functions of taking food, semiotics of communication’s space (dwelling) having determined appropriate mental processes in human being’s consciousness and in attendant verbal communication are elucidated in thia article.