Біологічна активність імуноглобулінів у нормі та при патології - Старикович, М. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2007)
Порівняно дію препаратів імуноглобулінів плазми крові хворих на розсіяний склероз та молозива клінічно здорових породіль на клітинній лінії Т-лімфоцитів Jurkat. З’ясовано, що Ig із плазми крові хворих РС виявляли
цитотоксичну і цитостатичну дію. Препарати Ig молозива клінічно
здорових породіль проявляли свою дію подібно до зразків хворих автоімунним захворюванням, однак в деяких випадках мали проліферативну активність. Методом електрофорезу ДНК у гелі агарози виявлено, що Ig
досліджуваних зразків проявляють свою цитотоксичну дію щодо Т-клітин лінії Jurkat шляхом апоптозу. Було виявлено, що препарати Ig виділені iз сироватки крові хворих на РС та молозива клінічно здорових породіль гідролізують надспіралізовану плазмідну ДНК. Ми з’ясували, що
високоочищені препарати slgA, виділені з молозива породіль, гідролізують
гістон H1. Антитіла класу IgG iз подібною субстратною специфічністю
також було знайдено у сироватці крові хворих на розсіяний склероз. The effect of immunoglobulins(Ig) from blood plasma of patients diagnosed for multiple
sclerosis (MS) and of colostrum antibodies in parturient women towards cultured human leukemic
Jurkat T-cells was studied. It was found that Igs, from blood plasma of MS patients
possess both cytotoxic and cytostatic activity. Ig preparations obtained from colostrum of parturient
women were shown to act like blood serum Igs of autoimmune patients, although in
some cases they demonstrated proliferation-stimularing activity. It was shown that Ig preparations
of patients diagnosed for MS, and colostrum antibodies of parturient women induced
apoptosis in Jurkat T-cells. Some antibodies under study also possess hydrolytic activity towards
double-strand DNA and histones, namely histon H1.