Дослідження впливу середовища на реакцію оксосинтезу - Макітра, Р.; Мідяна, Г.; Пальчикова, О. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
Узагальнено дані по константах швидкості реакції оксосинтезу з метилакрилатом у різних розчинниках за допомогою лінійного багатопараметрового рівняння, причому сольватаційні параметри сприяють реакції, а енергія когезії та мольний об’єм розчинників її сповільнюють. Подібно можна узагальнити дані по каталізуючому впливу додатку третинних амінів, але тут вплив сольватаційних характеристик протилежний. Ключові слова: оксосинтез, метилакрилат, багатопараметрові рівняння Values of the rate constants of oxosynthese reaction with the methylmetacrylate in various solvents have been generalized by means of a linear multiparameter equation in which the solvation factors favour the reaction. On the contrary the cohesion energy density and molar volume of solvents decelerate it. The data of catalysing influence of tertiary amines addition can be similarly generalized too, however in such case the influence of solvation characteristics is opposite. Key words: oxosynthesis, methylacrylate, multiparametric equations.