Обрив та передача ланцюга в полімерних матрицях на основі гідроксіетилметакрилату - Киця, А.; Базиляк, Л.; Медведевських, Ю.; Голдак, О. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
Методом ЕПР–спектроскопічних досліджень вивчено кінетикк загибелі метакрилових макрорадикалів у полімерній матриці на основі гідроксіетилметакрилату. З’ясовано, що форма ЕПР–сигналу змінюється з часом від квінтету, який характерний для метакрилового радикала, до синглету, що свідчить про наявність реакції передачі ланцюга. Запропоновано схему проходження процесів, які відбуваються в полімерній матриці на основі гідроксіетилметакрилату. Розраховані енергії активації та ентропії активації обриву та передачі ланцюга. Ключові слова: ЕПР–спектроскопія, передача ланцюга, обрив ланцюга. Kinetics of methacrylic macroradicals decay in polymeric matrix based on hydroxyethylmethacrylate has been studied by means of ESR–spectroscopy. It was determined, that the form of the ESR–signal is changed via time from the penthaplet characterized for methacrylic radical to the singlet. This phenomenon proves the chain transfer reaction proceeding. The scheme of processes occurring in polymeric matrix based on hydroxyethylmethacrylate has been proposed. Activation energies and entropies of chain transfer and its termination have been calculated. Key words: ESR–spectroscopy, chain transfer, chain termination.