Формування олігомерних покривів на поверхні кобальтових аморфних сплавів - Ковбуз, М.; Герцик, О.; Беднарська, Л.; Котур, Б. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
Концентраційні та часові зміни формування олігомерних плівок (вінілацетату, 2-
трет.-бутилпероксі-2-метил-5-гексен-3-їну і малеїнового ангідриду (ВА:ВЕП:МА)
та вінілацетату, 3-трет.-бутилпероксі-3-фенілбутилметакрилату і малеїнового
ангідриду (ВА:ТБПФМ:МА)) на аморфних металевих сплавах Со₇₅,₅Fe₄,₅Si₆,₀B₁₄,₀, Со₆₆,₅Fe₄,₀Mo₁,₅Si₁₆,₀B₁₂,₀, Со₇₃,₀(Fe,Ni,Mo,Mn)₅,₇(Si,B)₂₁,₃ контролювали потенціомет-
рично, вольтамперометрично, вимірюванням крайового кута змочування та імпедансною спектроскопією. Доведено, що збільшення концентрації плівкоутворювача
призводить до зміни конформації адсорбованих макромолекул, структуризації плівок і зниження їхньої щільності. Аналогічне явище простежують внаслідок збільшення тривалості плівкоутворення. Ліпше змочування поверхні сплавів розчинами
плівкоутворювачів корелює з формуванням щільних і стійких плівок.
Ключові слова: електрохемічна імпедансна спектроскопія, вольтамперометрія,
потенціометрія, олігопероксиди, аморфні металеві сплави. Concentrations and time changes of oligomeric films (vinyl acetate, 2-tert-butylperoxy-2-methyl-5-hexen-
3-yne and maleic anhydride (VА:VЕP:МА) and vinyl acetate, 3-tert-butylperoxy-3-fenilbutylmetacrylat and
maleic anhydride (VА:TBPFM:МА)) on amorphous metal alloys Со₇₅,₅Fe₄,₅Si₆,₀B₁₄,₀, Со₆₆,₅Fe₄,₀Mo₁,₅Si₁₆,₀B₁₂,₀, Со₇₃,₀(Fe,Ni,Mo,Mn)₅,₇(Si,B)₂₁,₃ were controlled by various methods: potentiometric method, determination of limiting wetting angle, electrochemical impedance spectroscopy and scanning electronic spectroscopy. It is
confirmed that increasing of concentration of filmforming substance leads to conformation changes of
adsorbed macromolecules, to structure changes of films and decreasing of their stability. The same phenomena
was observed in consequence of increasing of time duration of filmforming. Better wetting of alloy surface by
solutions with filmforming substances correlates with formation of dense and stable films.
Key words: electrochemical impedance spectroscopy, voltammetry, potentiometry, oligoperoxides, amorphous
metal alloys.