Вольтамперометричне визначення металів VIII групи з використанням азо- та трифенілметанових барвників - Тимошук, О.; Тимошук, С. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
Досліджено вольтамперометричну активність металів VIII групи у присутності
барвників з наступним використанням одержаних результатів в аналітичній практиці. Чутливість вольтамперометричного визначення Co(ІІ), Ni(ІІ), Pd(ІІ) можна
підвищити, використовуючи пік відновлення комплексних сполук Ме-азобарвник. З’ясовано, що полярографування розчинів Ru(IV), Ir(IV), Rh(III),Pt(IV) призводить до
появи каталітичних струмів виділення водню. Запропоновано ймовірний механізм
виникнення каталітичних струмів виділення водню у присутності органічних реагентів і відновлення комплексних сполук.
Ключові слова: платинові метали, комплекс, вольтамперометрія, барвник. The paper is deals with the investigation of the voltammetric behaviour of metals of VIII group in the presence
of the dyes with further using of the obtained results in analytical practice. The sensitivity of voltammetric
determination of Co(II), Ni(II) and Pd(II) can be increased using reduction peak of complex compounds
Me-azodye. It has been established that polarographic action on the Ru(IV), Ir(IV), Rh(III) and Pt(IV) solutions
leads to the appearance of catalytic current of hydrogen evolution. The mechanism of the appearance of
catalytic currents of hydrogen evolution in solutions of platinum metals’ ions in the presence of organic
addenda and reduction of complex compounds has been proposed.
Key words: platinum’s metals, complex, voltammetry, dyes.