Спектрофотометрія сполук осмію(IV) з трифенілметановими та азобарвниками - Бонішко, О.; Добрянська, О.; Полько, М.; Врублевська, Т. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
Наведено літературні дані та узагальнено експериментальні результати стосовно
одержання ефективних аналітичних форм Os(IV) з застосуванням трифенілметанових барвників (хромазоролу S, еріохромціаніну R, ксиленолового оранжевого, метилтимолового синього) та азобарвників (тропеоліну О, конго червоного, еріохром
синьо-чорного Р, еріохром чорного Т). Встановлено оптимальні умови утворення
(рН, концентрація реагенту та металу, фоновий електроліт, час нагрівання, тривалість зберігання розчинів) та подано спектрофотометричні характеристики
досліджуваних забарвлених сполук. За квантово-механічними обчисленнями просторового розміщення та локалізації атомів (програма – HYPERCHEM 4.5) показано
можливі структурні форми деяких комплексів.
Ключові слова: осмій, трифенілметанові барвники, азобарвники, спектрофотометричний метод, комплекс. The results of experiment of our investigation of osmium definition form formation with triphenylmethane
dyes (chromeazurol S, eriochromecyanine R, metyltymol blue, xylenol orange) and azodyes (tropeolin O,
kongo red, eriokhrom blue-black R, eriohrom black T) have been summarized and compared with the data
published in literature in the work. The influence of acid environment on the process (pH, the concentration of
the reagent and the metal, the fon electrolyte, the influence of the temperature and the time of heating) have
been studied and spectrophotometric characteristics have been adduced. The structure form some complexes
are shown accavent to kvant-mechanical account space specious satiated and location atoms (program -
hyperChem 4.5).
Key words: osmium, triphenylmethane dyes, azodyes, spectrophotometric, complex.