Хімізм виникнення холодного і голубого полум’я при окисненні циклічних (C₃-C₆), ароматичних та кисневмісних органічних сполук - Мулява, М.; Кіт, О. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
Розглянуто умови і хімізм виникнення холодного і голубого полум’я при окисненні циклічних (С₃-С₆ ), ароматичних та кисневмісних органічних сполук.
Показано, що наявність цих видів полум’я є невід’ємною характерною особливістю
процесу їх окиснення. Основною умовою виникнення холодного полум’я є наявність
радикалів СН₃О˙₂ в реагуючій системі. Голубе полум’я зумовлюється наявністю радикалів СН₃˙. Існує також при певних умовах можливість голубої люмінесценції
електронно-збудженого СО₂*.
Ключові слова: полум’я, холодне, голубе, хімізм, окиснення. The conditions has been grounded as well mechanism for cold and blue flame that appears during oxidation
of cyclic (C₃-C₆), aromatic and oxygen-containing organic compounds.
The presence of such a flame was shown to be an integral feature of their oxidizing process. The main
condition for the cold flame emergence is availability of CH₃O₂˙ radicals in reacting system. The blue flame is
stipulated with the presence of CH₃˙ radicals. By certain conditions the possibility of blue luminescence also
exists for electron activated CO₂*.
Key words: oxidation, cold flame, blue luminiscence, chemistry.