Вплив світової енергетичної кризи на перспективи процесу газифікації вугілля - Брик, Д.; Макітра, Р.; Кальмук, С. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
На основі огляду літератури показано неминучість переходу на синтетичне рідке
паливо з вугілля. Оптимальним варіантом сьогодні варто вважати часткову оксидацію вугілля в присутності води з наступним одержанням суміші СО і Н2О, яку
далі переробляють у рідкі вуглеводні.
Ключові слова: енергетика, вугілля, газифікація. Influence of world energetic crisis on the perspectives of coal gasification process. On the grounds of the
literature sources review it is stceted the inevitability of the passage to the syntetic liquid fuelsoltained from
coal. As one optimal version at today one should consider the partial oxidation of carbon in the water presence
in order to receive a mixture of CO and H2 which will be in the liquid hydrocarbons converted.