Колекція грибів Державного природознавчого музею НАНУ як джерело інформації про рідкісні та маловідомі види макроміцетів для включення їх до Червоної книги України - Дудка, І. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
Неґативний антропогенний тиск на природні екосистеми, що особливо
помітно посилився в останні десятиліття, призводить до значного
збіднення біоти за рахунок зникнення окремих видів живих організмів,
скорочення ареалів популяцій інших рідкісних видів, руйнування їх місць
існування тощо. Як і інші компоненти біоти, гриби потерпають від
небезпечних змін у довкіллі, а отже, потребують охорони поряд з
судинними рослинами й іншими представниками рослинного світу. Ще у
1985 р. на XI Конгресі Європейських мікологів, котрий відбувсявм. Осло
(Норвегія), було створено Європейський комітет охорони грибів,
завдання якого — „…сприяти та координувати дослідження і публікації
та впроваджувати ефективні заходи з охорони грибів“. Одним із
запобіжних заходів, спрямованих на збереження рідкісних, зникаючих і
вразливих видів грибів, є внесення їх до червоних списків або книг
світового рівня, окремих країн або навіть адміністративних районів
конкретної країни, наприклад, областей України та Росії (так званих
„Реґіональних червоних списків“), що є законодавчими документами.
Функцію забезпечення охорони загрожених видів виконують також
списки-додатки до різних міжнародних конвенцій. Зокрема, для грибів
розроблено такий список, як „Datasheets of Threatened Mushrooms of
Europe, Candidates for Listing in Appendix I of the Convention“ (Convention
on the Conservation of European Wildlife and Natural Habitats, 2001). Mushrooms’collection of the State Natural Museum of NASU consists of 485 specimens
of macromycetes among which 480 belong to division Basidiomycota of kingdom Fungi
(Mycota). Collection were founded in 70ties of XX century and presented by specimens of
mushrooms collected in different regions and phytocoenoses of L’viv oblast on the whole.
All specimens of mushrooms were analysed with the purpose to reveal raritous components
of the collection. It was shown 6 species of mushrooms deposited in the collection are
included in the 2nd edition of The Red book of Ukraine, namely Sparassis crispa,
Catathelasma imperiale, Strobilomyces floccopus, Tylopilus felleus, Russula turci,
Clavariadelphus pistillaris. In addition 10 basidiomycetous species from the genera Boletus,
Lactarius, Russula (3), Mycena, Hygrophorus (2), Cortinarius (2) which were considered as
provisional ones for Ukraine are found in collection with the indications on its exact
locations in L’viv oblast. Besides there are rather numerous mushrooms’ species known in
Ukraine no more than from two locations. They may be candidates for including in the next
editions of the Red book of Ukraine