Типи пагонів видів родини губоцвітих (Lamiaceae) флори України та їхня екобіоморфологічна характеристика - Берко, Й. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
За принципом політомії з використанням 8 рядів ознак складено біологоморфологічну класифікацію пагонів 152 видів родини губоцвітих
(Lamiaceae) флори України. Виділено 24 типи пагонів, для яких даються
їхня кількісна та еколого-фітоценотична характеристики. Виявлено дві
групи типів пагонів, одна з яких відзначається рисами глибокої
екологічної спеціялізації, друга навпаки — є доволі індиферентною до
екотопічних умов зростання видів рослин. According to politomy principle and using 8 series of signes, a biologo-morphological
classification of shoots of 152 species of family (Lamiaceae) of Ukrainian flora has been
made up. 24 types of shoots have been defined, the quantitive and ecologo- phitocenotical
characteristics for the types are given. Two groups of shoot types have been determined,
one of them is distinguished by its features of high ecological specialization, the other, on
the contrary, is relatively indifferent to the ecotopical conditions under which the plant
species grow.