Класифікація ґрунтів заплавних комплексів (на прикладі Закарпатської низовини) - Орлов, О.; Вовк, О. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
Динамізм процесів ґрунтоутворення та сукупна дія зонально й інтразональних чинників у природних і регульованих заплавах сприяють формуванню широкого спектра ґрунтів, які різняться за генезою, властивостями та функціями. В межах двох класів — алювіяльного та гідроморфного — виділено п'ять основних типів ґрунтів. Алювіяльні ґрунти залежно від співдомінуючого ґрунтотворного процесу поділяють на дернові, лучні та болотні типи. Серед ґрунтів гідроморфного класу виділяють два типи: лучнуваті та болотні. Запропонована номенклатура ґрунтів заплавних комплексів Закарпаття ґрунтується і органічно вписується у національну номенклатуру, є порівнянною із світовим номенклатурним списком ґрунтів і може бути використана в дослідженнях ґрунтів інших річкових комплексів Dynamics of soil development processes and common impact of numbered zonal and azonal factors in natural and regulated floodplains assist forming of broad variety of soils, which are differentiated by genesis, peculiarities and functions. Five main soil types are distinguished within alluvial and hydromorphic soil classes. Alluvial soil type is divided on turf, meadow and bog types, which depend on subdominant soil development process. Meadow and bog types are identified among soils of hydromorphic class. The proposed nomenclature of soils of the Transcarpathian floodplain ecosystems is based and strongly linked to national nomenclature. It is comparable to worldwide nomenclature as well. The presented nomenclature is applicable for soil studies on other floodplain ecosystems.