Особливості екології і життєздатности малих популяцій рідкісних видів рослин високогір’я Карпат - Кияк, В. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
Розглянуто особливості колонізації, просторової структури, буфер- ности і життєздатности малих популяцій рідкісних видів у ценозах високогір’я Карпат. Мінімальні площі ценозів, потенційно придатні для колонізації, становлять переважно понад 2—3 тис. кв. м. Реалізовані площі оселищ популяцій займають невелику їх частку. Для малих популяцій найважливішими характеристиками життєздатности є ефективна і загальна чисельність, площа оселищ, динаміка чисельности, зокрема квітучих особин, ефективність насіннєвого й веґетативного розмноження тощо. Вектори змін цих параметрів слугують індикаторами перспектив популяцій. The peculiarities of colonization, spatial structure, buffer capacity and viability of small populations of rare species in coenoses of Carpathian highlands are considered. The minimal areas of coenoses, which are potentially suitable for colonization, come mainly to more than 2-3 thousand sq. m. The realized areas of populations cover only little part of them. The effective and general abundance, its dynamics, especially of blooming individuals, area of population, effectiveness of generative and vegetative reproduction are the main characteristics of viability of small populations. Directions of changes of the parameters serve as indicators of population perspectives.