Поширення та особливості онтогенезу Cirsium Waldsteinii Rouy (Asteraceae) в Українських Карпатах - Білонога, В. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
Наведено результати вивчення поширення і онтогенезу Cirsium
waldsteinii Rouy в угрупованнях високогір’я Українських Карпат.
Описано послідовність етапів індивідуального розвитку особин, особливості пагоноутворення та формування клонів. Встановлено залежність
архітектури генеративних пагонів і структури клонів від еколого-ценотичних умов. Проведено аналіз генеративного та веґетативного розмноження. Research results on ontogeny and structure of population of Cirsium waldsteinii Rouy
(Asteraceae) and analysis of its reproduction and cloning in the mountainous plant
communities of the Carpathians are presented. Reveal various types of the population —
with different kind of ontogeny and clones structure, and various functioning of sexual
sphere, as resulting of adaptive response to habitats condition.