Динамика цитокинового профиля у больных артериальной гипертензией на фоне применения карведилола - Волошина, И.Н. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
Була проведена оцінка динаміки цитокінового профілю у хворих на артеріальну гіпертензію на тлі лікування карведилолом протягом 1 року. Обстежено 50 пацієнтів з АГ (36 чоловіків, 14 жінок), середній вік 53±2,8 роки. Контрольну групу склали 25 нормотензивних осіб (16 чоловіків, 9 жінок) у віці 48±3,2 років. Встановлено, що для хворих з АГ характерною була наявність підвищенних рівнів прозапальних цитокінів – інтерлейкіну-6 та гамма-інтерферону, що віддзеркалює імунозапальний компонент патогенезу гіпертензії. На тлі лікування карведилолом протягом 1 року відбулось вірогідне зменшення рівнів артеріального тиску, частоти серцевих скорочень, зменшення проявів дисліпідемії та імунного запалення, а також активація анти-запальних цитокінів – інтерлейкіну-4 та 10, що свідчить про сприятливий метаболічний, вазопротекторний та імуномодулюючий профіль препарату. The dynamics of cytokine’s serum profile in hypertensive patients treated during 1 year was estimated. Cytokine’s serum concentration of hypertensive patients (36 men, 14 women) aged 53±2,8 year compared with the same in 25 normotensive subjects (16 men, 9 women) aged 48±3,2 year. Circulating concentrations of interleikin-6 and gamma-interferon were elevated in hypertensive patients what may presented participation of immune inflammation in pathogenesis of hypertension. One-year treatment with carvedilol promoted the reliable diminishing of blod presure, heart rate, expresing of dyslipidemia as wel as increasing levels of anti-nflammarory interleikin-4 and 10 that reflected beneficial methabolic, vasoprotective and immune-modulative profile of carvedilol.