Виявлення у сироватці крові хворих на системний червоний вовчак імуноглобулінів, які гідролізують основний білок мієліна - Магорівська, І. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
Відомо, що при системних автоімунних розладах продукуються антитіла до власних антигенів. Зокрема, у сироватці крові хворих на системний червоний вовчак
(СЧВ) виявлено різноманітні автоантитіла, серед яких значну частину становлять
антиядерні автоантитіла. Мета нашої праці – з’ясувати, чи наявні автоантитіла
каталітично активні щодо основного білка мієліну (ОБМ) у сироватці крові хворих
на СЧВ. Автоантитіла отримували за допомогою афінної хроматографії на колонці з протеїн G-сефарозою і використовували для розщеплення ОБМ. Виявлено, що 4 з
10 препаратів суттєво знижували вміст ОБМ, це свідчить про їхню здатність гідролізувати цей білок. Водночас у здорових донорів каталітично активних автоантитіл, які б володіли такою здатністю, виявлено не було. Отже, у сироватці крові
частини хворих на СЧВ є IgG, які руйнують ОБМ шляхом протеолізу.
Ключові слова: імуноглобуліни, протеолітична активність, сироватка крові, основний білок мієліну, системний червоний вовчак. The common feature of autoimmune diseases is the presence of autoantibodies that are active towards selfantigens.
Systemic lupus erythematosus (SLE) is a multi-system autoimmune disease associated with production
of different autoantibodies. All patients with SLE were shown to passess antinuclear antibodies. The aim
of present work was to find myelin basic protein (MBP) hydrolysing autoantibodies in blood serum of SLE patients.
IgGs were purified by the affinity chromatography on column with protein G-Sepharose and used for
MBP hydrolyzing. 10 SLE patients were under investigation. It was found that IgGs from 4 SLE patients catalyzed MBP hydrolysis. IgGs from blood serum of clinically healthy patients did not possess MBP hydrolyzing
ability. Thus, we have shown that IgGs from blood serum of a part of SLE patients were capable of hydrolyzing
MBP by proteolysis.
Key words: immunoglobulin, proteolytic activity, blood serum, myelin basic protein, systemic lupus
erythematosis.