Позаклітинна редукція хромату флавіногенними та каротиносинтезуючими неконвенційними дріжджами - Кшемінська, Г.; Нечай, Г.; Іваш, М.; Гайда, Г.; Гончар, М. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
Наведено експериментальні дані з вивчення процесу редукції токсичного хромату дріжджовими культурами неконвенційних дріжджів Pichia guilliermondii та Xanthophyllomyces dendrorhous (Phaffia rhodozyma). Проаналізовано динаміку росту клітин у присутності хромату, позаклітинної редукції Cr(VI) та біохелатування Cr(III) органічними компонентами, які виділяють клітини дріжджів у культуральну рідину (КР). Розроблено деякі методичні підходи для концентрування та фракціонування Cr(III)-біокомплексів і характеристики їхніх складових. Ключові слова: дріжджі, Pichia guillermondii, Xanthophyllomyces dendrorhous (Phaffia rhodozyma), редукція хромату, Cr(III)-біокомплекси. The experimental data concerning the study of chromate reduction by non-conventional yeasts Pichia guilliermondii та Xanthophyllomyces dendrorhous (Phaffia rhodozyma) have been represented. The dynamics of cells growth in the presence of chromate, extra-cellular chromate reduction and Cr(III)-chelation by organic components, secreted by yeast cells, were analyzed. Some approaches for concentration, fractionation and characterization of Cr(III)-biocomplexes have been developed. Keywords: yeasts, P ichia guilliermondii, Xanthophyllomyces dendrorhous (Phaffia rhodozyma), chromate reduction, Cr(III)-biocomplexes