Металотіонеїни дрейсени Dreissena polymorpha як біохімічні маркери забруднення середовища - Фальфушинська, Г.; Гнатишина, Л.; Прийдун, Х.; Столяр, О. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
Порівнювали властивості металотіонеїнів, показники оксидативного стресу та
вміст редокс-активних металів двостулкового молюска Dreissena polymorpha з
умовно чистої водойми та після переселення у місцевості інтенсивної аграрної
(Борщів) та індустріальної (Скалат та Острів) активності на 14, 28, 60 та 120 діб
з липня до листопада. Вміст металотіонеїнів зазнає часових і міжгрупових відмінностей із помітним зменшенням порівняно з контролем в індустріальних місцевостях на 14 добу експерименту та збільшенням у всіх переселених групах після 28 діб
переселення. Вміст металотіонеїнів негативно корелює із утворенням супероксиданіону (r=-0,25; p=0,030) та вмістом марганцю у тканинах. За впливу антропогенного навантаження у тканинах молюсків вміст заліза зростає узгоджено з збільшенням показників оксидативного стресу.
Ключові слова: двостулковий молюск, переселення, металотіонеїни, оксидативний
стрес, важкі метали. The function of metallothioneins in respect to level of redox-active heavy metals, superoxide anion and
protein carbonyls generation in bivalve mollusks Dreissena polymorpha after their transplantation from
reference site to an agricultural (Borshchiv) and industrial (Skalat and Ostriv) polluted sites for a 14, 28, 60 and
120 days’ exposure period was compared. Metallothioneins concentrations were variable within each
Dreissena group, but were generally lower at the contaminated sites by industrial wasters after 14 days of
experiments and were increased in each translanted group after 28 days of experiments. The metallothioneins
level was negatively associated with oxidative damage markers such as superoxide anion generation (r=-0,25;
p=0,030) and manganese content. Under condition of antropogenic press in mollusks soft tissue the
concentration of iron was increased.
Key words: bivalve mollusk, transplantation, metallothioneins, oxidative stress, heavy metals.